
Ramazanda 10 Beslenme Öneri̇leri̇
Ramazan aylarında beslenme düzenimizin değiştiği bir dönem olmaktadır. Bu dönemde evlerimize sevdiklerimizi davet etmeyi ve onlarla güzel vakitler geçirmek için zengin bir menü ile sofralar hazırlamayı çok seviyoruz. Bu önerileri dikkate alırsanız oruç dönemini daha sağlıklı ve dengeli bir şekilde geçirmenize yardımcı olacaktır.
SAHURDA BESLENME:
- Rafine ürünlerden, beyaz undan yapılmış kek, poğaça, kurabiye, vb. gibi hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Sahurda; kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk (şarküteri ürünleri) vb. gibi çok yağlı, çok baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durmalıyız. Bunlar daha fazla susamaya neden olacaktır.
- Sahurda daha tok tutacak yiyecekler tercih etmeliyiz örneğin; yumurta, peynir, tam buğday ekmek, süt ürünleri( yoğurt, ayran, kefir vb.), ceviz, kavrulmamış fındık- badem tüketilebilir.
İFTARDA BESLENME:
- Orucumuzu açtığımızda hızlı bir şekilde yemekler tüketilmemelidir. Öncelikle çorba, salata vb hafif yemeklerle başlayıp 15- 20 dk bekleyip sonra ana yemeklere geçilmelidir. Ana yemek tercihimiz yine hamur işleri, kızartmalar gibi yemekler olmamalıdır.
- İftar sonrası cips, çikolata, bisküvi gibi paketli gıdalar yerine çiğ fındık, çiğ badem, ceviz veya meyvelerden tercih edilebilir. Şerbetli tatlılar yerine ise sütlü tatlılar tercih etmeye özen gösterilmelidir.
- Yemekler kesinlikle yavaş bir şekilde tüketilmelidir.
- Yemeklerinizi ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemleriyle pişirmelisiniz.
- Akşam iftardan sonra ortalama 1 saat sonra yapılacak yürüyüş ve hafif egzersiz sindirim sistemine yardımcı olacaktır.
- Çay- kahve diüretik etkiye sahip oldukları için iftar ve sahur arasında çok fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz. Çünkü diüretik etkiye sahip içecekler vücudumuzdan sıvı atılımını artırmaktadır.
- Günlük su tüketiminizi iftar ve sahur arasında tamamlamaya özen gösteriniz.