
Mi̇gren Ve Beslenme
Baş ağrıları iki başlık altında değerlendirilir. Birincisi primer baş ağrıları, merkez sinir sisteminin veya diğer sistemlerin hastalıkları ile ilişkili olmaksızın, ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Baş ağrıların yüzde 90 ‘nı primer baş ağrıları oluşturmaktadır. İkinci başlığımız sekonder baş ağrılarıdır. Sekonder baş ağrıları, sinir sistemini veya diğer sistemleri tutan hastalıklarla ilişkili olarak ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Migren nörolojik, gastrointestinal ve otonomik bulgular ile karakterize, primerepizodik başağrısı bozukluğudur. Toplumda en sık gözlenen primer baş ağrısıdır. Migren, tek bir semptom veya birden fazla semptomdan oluşan ve tek bir bölgede olmayan aralıklı ve ilerleyici bir sorundur. Belirgin özellikleri orta ve şiddetli yoğunlukta 4-72 saat süren tek taraflı ve tekrarlı baş ağrısı, kusma, mide bulantısı ve fotofobidir. Baş ağrısı, başlangıçtan itibaren iki taraflı olabileceği gibi, tek taraflı başlayıp her iki tarafa da yayılabilmektedir.
Migreni beslenmeye bağlı olmayan faktörlerde etkileyebilmektedir. Bunlar; stres, hormonal değişiklikler, psikolojik durum, açlık, uyku düzensizliği, rutindeki değişiklikler, madde ya da sigara bağımlılığı, egzersiz, iklim değişikliği ve yüksek yerler beslenmeye bağlı olmayan migren baş ağrısı oluşumuna yol açan faktörler olarak sınıflandırılabilir. Baş ağrısının ortaya çıkışında bazı besinlerin etkili olduğu bildirilmektedir, nedeni bu besinlerde bulunan feniletilamin, tiramin, nitritler ve monosodyum glutamattır. Bunların yanında migreni tetikleyen diğer faktörler olarak yetersiz sıvı tüketimi, öğün atlama- açlık gibi faktörlerde etkilemektedir.
Aşağıda ki başlıca besinlerin kişiden kişiye değişkenlik gösterebildiğini ve kişilerin kendilerini hangi besinlerin rahatsız ettiğini gözlemlemeleri gerekmektedir.
- Eski peynir
- Alkollü içecekler ( Şarap, bira)
- Sakatatlar ( karaciğer, beyin, böbrek, işkembe )
- Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünler
- Hazır et ve tavuk suyu tabletleri
- Konserve besinler
- Turunçgiller (portakal, mandalina, limon, greyfurt)
- Yağlı ve baharatlı yiyecekler
- Asitli içecekler
- Çikolata
Diyetisyen Tuğçe AKÇA
Kaynakça
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/3684282
Sağlık & Bilim 2022: Beslenme-1 Yazar: Hatice BAYGUT
Hastalıklarda beslenme tedavisi kitabı- prof. Dr. M. Emel Alphan